Primarul Devei, Florin Oancea (PNL), a scos toate achiziţiile publice la vedere, într-o transparenţă absolută, deşi nu era obligat de o dispoziţie expresă. Mircea Bobora (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, continuă să dosească informaţiile, într-un dispreţ imperial faţă de consilierii judeţeni care au votat o hotărâre privind afişarea achiziţiilor directe

Adrian David, fostul preşedinte (PNL) al Consiliului Judeţean Hunedoara, a decis, în august 2015, să curme orice speculaţii pe seama banilor daţi pe sub mână, cu dedicaţie, firmelor de casă prin contracte de atribuire directă. Liberalul a propus – şi aleşii judeţului au votat în unanimitate, deci şi aleşii PSD – o hotărâre care obliga administraţia judeţeană şi toate instituţiile subordonate să afişeze pe pagina oficială de net intenţia de a face achiziţii publice directe cu 72 de ore înainte de demararea procedurii. Hotărârea (nr.187/2015) a intrat în vigoare începând cu 30 octombrie 2015. Regula banilor publici la vedere a ţinut până ce au ajuns PSD-iştii la „butoane”. De atunci, Mircea Bobora tratează cu nesimţire (e cel mai blând apelativ la situaţia dată) toate apelurile consilierilor judeţeni şi ale presei care-i cer să intre în legalitate.

Administraţiei când nu au nimic de ascuns

Primarul Florin Oancea (PNL) a ales să facă din proprie iniţiativă ceea ce nu face Mircea Bobora (PSD) nici prin obligaţia de a face. „Primăria Municipiul Deva aduce la cunoştinţa tuturor persoanelor interesate că, începând de luni, 29 ianuarie 2018, execuţiile de lucrări, prestările de servicii şi furnizările de produse care îndeplinesc condiţiile de achiziţie directă vor fi iniţiate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la Capitolul ”Publicitate și anunțuri”. De asemenea, toate informaţiile cu privire la achiziţiile directe iniţiate de Primăria Municipiului Deva pot fi consultate şi pe site-ul oficial al instituţiei (www.primariadeva.ro), la Secțiunea ”Achiziţii publice” sau accesând linkul: http://primariadeva.ro/achizitii-publice/anunturi-achizitii-publice-2018”, informează reprezentanţii Primăriei Deva.

Administraţie ca o vacă de muls

Dosirea achiziţiilor directe adaugă încă o promisiune neonorată (minciună) în „portofoliul” deja stufos din dotarea preşedintelui Mircea Bobora. În ianuarie, şeful judeţului s-a angajat să lucreze cu banii la vedere prin afişarea tuturor cumpărăturilor directe (denumite popular „cu dedicaţie”) pe site-ul instituţiei. Era în 27 ianuarie 2017, la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara, când Oana Frânc (PNL) îi atrăgea atenţia preşedintelui Mircea Bobora, cu politeţe şi elegant, că nişte reguli la spartul banilor publici nu sunt respectate. „Să fiţi convinsă că vor fi publicate pe site-ul consiliului judeţean, vă promit. Probabil că asta a fost o perioadă în care nu s-au făcut astfel de achiziţii. (în realitate, erau 16 contracte atribuite de la începutul anului, n.red.) Subliniez că această lipsă de pe site se datorează lipsei de investiţii şi de achiziţii. Şi, ca să fie în cunoştinţă de cauză toată lumea, în momentul în care se vor face astfel de achiziţii, ele vor fi pe site, în spiritul transparenţei”, declara public şeful judeţului. A trecut un an şi nu s-a ţinut de vorbă.

Tupeu de pesedist

„În spiritul” promisiunilor neonorate (a minciunilor) comise de şeful judeţului, pe site-ul instituţiei a apărut un anunţ din care aflăm că „Achiziţiile directe” s-au mutat la altă adresă. Ajungând la locul indicat, constatăm că informaţiile apar pe sărite, selectate pe criterii ştiute numai de cei care învârt bani judeţului. Pesediştii de la butoanele judeţului au făcut ce ştiu ei să facă mai bine: au creat o diversiune, strămutând informaţiile într-o „oală” comună cu alte anunţuri şi comunicate de presă ca să nu se vadă subţirimea datelor lăsate la vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here