Abia şi-a strâns catrafusele firma care omoară ţânţari în Deva că a şi izbucnit scandalul dezinsecţiei făcute de mântuială. Directorul Primăriei le transmite devenilor că – asta e! – ţânţari şi căpuşe sunt în toate oraşele, dar el şi-a făcut treaba, „exact după regulament”. Şi exact în momentul în care edilii ne asigurau de calitatea lucrărilor şi de faptul că nu sunt reclamaţii privind invazia goangelor, şeful SPIGM Deva, Irinel Faur, achiziţiona prin cumpărare directă noi servicii de dezinsecţie pentru combaterea căpuşelor, fiindcă primise foarte multe reclamaţii

O noapte a durat acţiunea de dezinsecţie în Deva, după care firma Coral Impex SRL din Ploieşti şi-a strâns sculele şi a plecat. S-a dus, însă problema căpuşelor e departe de a fi rezolvată. La Deva, firma Coral s-a angajat să lucreze pentru 20,76 la sută din valoarea estimată a preţului. În aceste condiţii (avertizam încă din februarie) există riscul ca lucrările să fie făcute de mântuială. Temerile au început să se adeverească şi e abia începutul…
Deva, oraşul în care ţânţarii „muşcă” regulamentar
Pe finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local Deva, şedinţă ce s-a ţinut marţi, 24 mai 2018, Mircea Davidescu, directorul tehnic interimar al Primăriei Deva, a fost chemat să dea explicaţi la faptul că există roiuri de ţânţari la nici trei săptămâni de la acţiunea de dezinsecţie. Cu aroganţa bugetarului care nu plăteşte din banii lui, „tehnicul” Primăriei pretinde că totul este ca la carte. „Aceste căpuşe şi ţânţari sunt şi-n altele (oraşe, n.red.). A fost timpul ploios… Noi am făcut exact după regulament”, a declarat Mircea Davidescu, care zice că nu există nici un fel de reclamaţii ( în orice caz, nu pe site-ul primăriei), deci acţiunea de stârpire a insectelor a fost un succes. Numai că, alt şef din Primăria Deva, cel care se ocupă cu zonele verzi, susţine exact contrariul.
Căpuşăreala dispare, căpuşele rămân
În data de 23 mai 2018, Irinel Faur, directorul SPIGM Deva, a cumpărat fără licitaţie, prin atribuire directă servicii de dezinsecţie contra sumei de 14.724 lei. Asta deşi firma care a semnat cu Primăria este obligată să presteze servicii DDD pentru toate instituţiile, serviciile şi chiar firmele private din Deva la preţul asumat în contract. Faur spune că a fost nevoit să deschidă „puşculiţa” publică din cauza numeroaselor reclamaţii primite de la directorii de şcoli şi de la asociaţiile de locatari care spun că zonele verzi ale oraşului sunt năpădite de căpuşe. Primarul Florin Oancea nu era la curent cu cumpărăturile lui Irinel. Vestea i-am dat-o noi. Imediat după declaraţiile de presă, Oancea i-a cerut şefului SPIGM Deva să anuleze achiziţia. („Răzgândeala” poate aduce mari neplăceri administraţiei locale, în cazul în care neseriozitatea va fi reclamată la SEAP. Dar, probabil, fiind vorba de o achiziţie „servită”, n-o să existe reclamaţii.) Ar mai rămâne, totuşi, problema căpuşelor. „Voi cere firmei Coral să repete acţiunea până la sfârşitul acestei luni”, spune primarul Florin Oancea, care susţine că nu va plăti un leu în plus faţă de contract.